sevgili arkadaslar mesajima klasik olarak medeni kanunun bu konudaki kismini yapistirmamanizi rica ederim, cunku orada yazilanlari anlamis degilim.konu sudur:
33 yasinda esinden ayrilmis bir bayanim,2 cocugum var ve esim nafaka vermiyor, teyzem 75 yasinda ve akil sagligi da vucut sagligi da yerinde. 1 kez evlenmis ve esi vefat edince de bir daha evlenmemis ve cocugu yok. simdi beni evlat edinmek istiyor. diger hukuk formlarindan bilgi almaya calistim ama hep ayni metin yapistirilmis, yani kucukken evlat edinme kosullari anlatiliyor hep.
1) benim durumum hangi bolume giriyor, anlayamadim?teyzemin beni evlat edinmesi icin izlememiz gereken yasal yol nedir?
2) aile mahkemesine mi, asliye hukuk mahkemesine mi basvurmamiz gerekiyor?
3) yanimizda goturmemiz gereken belgeler var mi?
4) bana kucukken baktigini ispatlayacak fotograflar ve sahitlerimiz var ayrica cocuklugumda ayni binada oturduk yillarca, gecmise yonelik eski muhtarimizdan
ikametgah belgesi alabilir miyiz bunu ispat etmek icin.
5) bu arada annem vefat etti, sadece babam hayatta, babamin bilgisi olmadan izni olmadan yasim resit oldugu icin islem yapabilir miyiz yoksa kesinlikle babadan izin sart mi?
6) bir baska forumda mahkemeye gerek yok noterden evlatlik sozlesmesi yapabilirsiniz diye bir yazi okudum, bu ne kadar gecerlidir? mutlaka mahkemeye mi basvurmaliyiz?
7) evlat edinilme islemi kac celsede sonuclaniyor, tahmini bir zaman var mi?
8) evlat edinilme islemi bittikten sonra yani kesinlestikten sonra teyzemin kardesleri hayattayken ya da olumunden sonra itiraz edebilir mi? sonradan dogacak olumsuz sonuclari engellemek icin simdiden yapmamiz gerekenler nedir?
yapacagimiz hersey kanununa uygun olsun ilerde basimiz agrisin istemiyorum,tum bu konularda ama benim anlayabilecegim dilde bilgi verirseniz cok memnun olurum, saygilarimla
E-Adalet Forum Top Latest Statistics
| Latest Board Statics 2.0.0 © 2010 IBMafia | |
Page 1 of 1
33 yasindaki biri nasil evlat edinilir?
Page 1 of 1
Other Replies To This Topic
Posted 17 January 2010 - 01:00 AM
Merhabalar
Değerli Arkadaşım
İlk başta şunu belirtmek isterim ki evlat edinmeye mani her hangi bir haliniz yok. Şimdi madde madde sizin sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım.
Sizi teyzeniz evlat edinebilir. Kanunda evlat edinilemeyecek kişilerin alt soy bulunmaması koşulu öngörülmüş olup sizin olayınızda böyle bir durum söz konusu değildir.
Bu tür davalarda yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde (ülkemizin bir çok yerinde Aile Mahkemesi bulunmakta ancak küçük yerlerde bulunmamaktadır) Asliye Hukuk mahkemeleri yetkili ve görevlidir.
Mahkemelere dava, dava dilekçesi ile birlikte açılmaktadır. Sizin için ilk başta evlat edinmeye dair dava dilekçenizi yazıp ( bir çok hukuk sitesinde bu dilekçe mevcuttur) ilgili mahkemeye vermeniz yeterlidir. Gerekli belgeleri mahkeme tensip kararı ve ara kararı ile birlikte temin etmeye veya ettiremeye çalışacaktır. Ancak siz elinizde bulunan bu durumun ispatına dair tüm bilgi ve belgeleri de sunarsanız davanın safahatı bakamından iyi olacaktır. Bu belgeler de her türlü bilgi ve belge olabilir (ikametgah, fotoğraf vs...)
Siz reşit olduğunuz için anne veya babanın iznine tabi bir durumunuz yok.
Evlatlık sözleşmesi, hiç bir zaman evlatlığın kanuni hak ve menfaatlerini ortaya çıkarmaz. Sadece ve sadece bir sözleşme olarak kalır. Her hangi bir kıymeti harbiyesi de olmaz. Çünkü Kanun evlatlığı mahkeme kararına bağlamasının espirisi kararın neticesindeki hak ve menfeattir. Yani evlatlık edinenin mirasçılarının hak ettiği tüm hakları elde etmek gibi...
Mahkemelerde şu kadar celsede bu iş biter şeklinde bir tabir kullanılamaz. Çünkü hukuk her zaman şüphe üzerine kuruludur. Yapılacak tahkikatların sonucuna bağlı olarak mahkemenin davayı neticelendirilmesi söz konusudur. Ancak şunu da belirtmek isterim ki mahkemenin iş yoğunluğuna göre celse hesabı değil de tahmini 6 ay 1 seneye kadar sonuçlanabileceği kanısındayım.
Evlat edinen kişinin miraçıları yani teyzenizin çocuğu olmadığı için yasal mirasçıları otomatikmen kardeşleri olacağından mahkeme sanıram onların da görüşlerine başvurabilir. Ancak mahkeme sizin lehinize olumlu görüş karar verir ve kesinleşir ise ölüm veya ayırt etme gücünü kaybetse dahi kanunda açık hüküm olduğundan her hangi bir durum söz konusu olmaz. Ancak evlatlık ilişkisini zedeleyecek bir durum söz konusu olur ise (yani davanın esasına ilişkin) her halukarda evlatlık ilişkisi kaldırılması istenilebilir. Ancak kesinleşmiş karara karşıda zor bir ihtimaldir.
Şunu açıkça belirtmek isterim ki ; teyzenizin yaşı itibariyle mutlaka ve mutlaka akli melekelerine dair sağlam raporu alırsanız veya mahkemeden bunu talep ederseniz, bu yönde de olumlu rapor gelirse iyi olur düşüncesindeyim.
Acizane görüş ve düşüncelerimi aktarmış bulunmaktayım. Dilimin döndüğü kadar sizleri aydınlatmaya çalıştım. Faydalı olabildi isem ne mutlu bana...
Saygılarımla....
Değerli Arkadaşım
İlk başta şunu belirtmek isterim ki evlat edinmeye mani her hangi bir haliniz yok. Şimdi madde madde sizin sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım.
Sizi teyzeniz evlat edinebilir. Kanunda evlat edinilemeyecek kişilerin alt soy bulunmaması koşulu öngörülmüş olup sizin olayınızda böyle bir durum söz konusu değildir.
Bu tür davalarda yetkili ve görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Ancak Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde (ülkemizin bir çok yerinde Aile Mahkemesi bulunmakta ancak küçük yerlerde bulunmamaktadır) Asliye Hukuk mahkemeleri yetkili ve görevlidir.
Mahkemelere dava, dava dilekçesi ile birlikte açılmaktadır. Sizin için ilk başta evlat edinmeye dair dava dilekçenizi yazıp ( bir çok hukuk sitesinde bu dilekçe mevcuttur) ilgili mahkemeye vermeniz yeterlidir. Gerekli belgeleri mahkeme tensip kararı ve ara kararı ile birlikte temin etmeye veya ettiremeye çalışacaktır. Ancak siz elinizde bulunan bu durumun ispatına dair tüm bilgi ve belgeleri de sunarsanız davanın safahatı bakamından iyi olacaktır. Bu belgeler de her türlü bilgi ve belge olabilir (ikametgah, fotoğraf vs...)
Siz reşit olduğunuz için anne veya babanın iznine tabi bir durumunuz yok.
Evlatlık sözleşmesi, hiç bir zaman evlatlığın kanuni hak ve menfaatlerini ortaya çıkarmaz. Sadece ve sadece bir sözleşme olarak kalır. Her hangi bir kıymeti harbiyesi de olmaz. Çünkü Kanun evlatlığı mahkeme kararına bağlamasının espirisi kararın neticesindeki hak ve menfeattir. Yani evlatlık edinenin mirasçılarının hak ettiği tüm hakları elde etmek gibi...
Mahkemelerde şu kadar celsede bu iş biter şeklinde bir tabir kullanılamaz. Çünkü hukuk her zaman şüphe üzerine kuruludur. Yapılacak tahkikatların sonucuna bağlı olarak mahkemenin davayı neticelendirilmesi söz konusudur. Ancak şunu da belirtmek isterim ki mahkemenin iş yoğunluğuna göre celse hesabı değil de tahmini 6 ay 1 seneye kadar sonuçlanabileceği kanısındayım.
Evlat edinen kişinin miraçıları yani teyzenizin çocuğu olmadığı için yasal mirasçıları otomatikmen kardeşleri olacağından mahkeme sanıram onların da görüşlerine başvurabilir. Ancak mahkeme sizin lehinize olumlu görüş karar verir ve kesinleşir ise ölüm veya ayırt etme gücünü kaybetse dahi kanunda açık hüküm olduğundan her hangi bir durum söz konusu olmaz. Ancak evlatlık ilişkisini zedeleyecek bir durum söz konusu olur ise (yani davanın esasına ilişkin) her halukarda evlatlık ilişkisi kaldırılması istenilebilir. Ancak kesinleşmiş karara karşıda zor bir ihtimaldir.
Şunu açıkça belirtmek isterim ki ; teyzenizin yaşı itibariyle mutlaka ve mutlaka akli melekelerine dair sağlam raporu alırsanız veya mahkemeden bunu talep ederseniz, bu yönde de olumlu rapor gelirse iyi olur düşüncesindeyim.
Acizane görüş ve düşüncelerimi aktarmış bulunmaktayım. Dilimin döndüğü kadar sizleri aydınlatmaya çalıştım. Faydalı olabildi isem ne mutlu bana...
Saygılarımla....
Posted 17 January 2010 - 04:26 PM
ozenle yazdiginiz cevaplar icin ne kadar tesekkur etsem azdir, yazdiklarinizdan sadece suna kafam takildi, teyzenizin kardeslerinden de fikir alinabilir kismi. teyzemin 2 kardesi var ve ikisi de kendisi ile gorusmemektedir. bu arada amac miras kacirmak degildir. amac zaten her zaman yakindik birbirimize, iyi gunde kotu gunde beraberdik, daha once de beni evlat edinecegini soylerdi fakat ben evliydim ve guvencem vardi. su anda kosullar degisti, annemi kaybettim, esimden bosandim, ikiz cocuklarim var ve esim nafaka odemiyor, teyzem de beni ve cocuklarimi ilerde zorluk yasamamak icin maddi anlamda guvence altina almak istiyor,
ayrica teyzemin abisi de yillar once birini evlatlik aldi ve hic bir kardesten bununla ilgili gorus istenmedi. yasalar degismis olabilir mi? teyzem zaten tam tesekkulu hastaneden rapor aldi, akil sagligi yerinde, bu yazdiklarima gore tekrar yorum yazarsaniz cok mutlu olurum, saygilarimla
ayrica teyzemin abisi de yillar once birini evlatlik aldi ve hic bir kardesten bununla ilgili gorus istenmedi. yasalar degismis olabilir mi? teyzem zaten tam tesekkulu hastaneden rapor aldi, akil sagligi yerinde, bu yazdiklarima gore tekrar yorum yazarsaniz cok mutlu olurum, saygilarimla
Posted 17 January 2010 - 10:37 PM
sizin evlat edinmeye bir engeliniz yok ama herhangi bir dava açmanız durumunda teyzenizin kardeşlerinin de davaya dahil edilmesi gerekir. yani onlara bu tür bir davanın açıldığının bildirilmesi şart. en azından benim hakimim bu tür davalarda mirasçılara tebligat yapılmasını şart koşuyor. tebligat yapılmadan karar vermiyor.
Posted 18 January 2010 - 11:59 AM
Yanlız gözden kaçan bir husus var, Evlat Edinme' de asıl amaç" çocuk sevgisinii tatmamış insanların bu sevgiden yararlanmalarıdır" onun için açılacak davalarda temel dayanak evlat edinecek kişinin maddi olanaklarından ziyade bu yön olmalıdır. bizim mahkememizde dede torununu sırf maddi nedenlere dayalı olarak evlat edinme istedi ancak hakim bey maddi nedenlere dayanan bu evlat edinme davasını red etti.
Davayı açarken bu hususa da dikkat etmeniz, davayı maddi olanaklardan ziyade, evlat sevgisine dayalı açmanız,davada sizin yada karşı tarafın maddi ve sosyal durumunuzdan bahsetmemeniz daha doğru olur.En azından ben olsam öyle yapardım.
Davayı açarken bu hususa da dikkat etmeniz, davayı maddi olanaklardan ziyade, evlat sevgisine dayalı açmanız,davada sizin yada karşı tarafın maddi ve sosyal durumunuzdan bahsetmemeniz daha doğru olur.En azından ben olsam öyle yapardım.
Share this topic:
Page 1 of 1
Similar Topics
| Topic | Forum | Started By | Stats | Last Post Info | |
|---|---|---|---|---|---|
|
Bilgisayar Nasil Bozulur
|
Adalet Bakanligi Personeli Serbest Köse | Silinen Üye |
|
|
|
Sahte polis muhabiri tutuklandy
|
Adalet Bakanligi Personeli Serbest Köse | alper |
|
|
|
Görev yaptığı yerden başka bir yerdeki sağlık birimine tedavi amacıyla sevk edilenlere yolluk ödenir mi?
|
Mutemet Isleri | GöLGe |
|
|
|
HAYATTAN NASIL ZEVK ALINIR?
|
Anket | erzsalih |
|
|
|
Filistin Üvey Evlat mı?