E-Adalet Forum: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararına İtirazlar - E-Adalet Forum

Jump to content

Online Sınav Sistemi Hizmete Girmiştir http://www.e-adalet.org/online_sinav/

E-Adalet Forum Top Latest Statistics

Last 20 Topics:  #1 ZAM İSTİYORUZ By: EMEKTAR      #2 2010 Yılı İcra Müdürlüğü Sınav Tarihi Açıklandı!!! DETAYLAR. By: kartol      #3 Havuzlarla ilgili Güzel Bir Yazı By: selbar33      #4 KENDİ RUHUMUZLA BULUŞMAK.... By: ciproktan      #5 3717 Sayılı Kanunun Genelge Yayımlanıncaya Kadar Dağıtılmayacağı Hakkında Duyuru By: gimbir      #6 Medya iletişim By: GöLGe      #7 GERÇEK DOST By: BASYURT      #8 İZİ KALIR By: BASYURT      #9 Online Sınav Sistemi Hizmete Açılmıştır By: EMEKTAR      #10 MUTLULUK By: dunyayadeger      #11 İDARECİ KİMDİR By: *Şefyazman*      #12 BİR BAKIŞ AÇISI.... By: *Şefyazman*      #13 Ceza ve Tevkif Evleri Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Soru ve Cevapları 2008 Yılı By: fdemir      #14 2009 Yılı İcra Müdürlüğü Sınav Soruları ve Cevapları By: fdemir      #15 HAVUZLARLA İLGİLİ TASARI MECLİSTE KABUL EDİLDİ. By: ebarış      #16 HALİL İBRAHİM BEREKETİ By: ciproktan      #17 Görevde Yükselme Ders Notları(İnsan Hakları) By: kurt176      #18 İDARECİLERE ÖĞÜTLER By: BASYURT      #19 KARAMOĞLU MEHMET BEYİ ARIYORUM... By: BASYURT      #20 NİKAHTA KERAMET BU SANIRIM By: BASYURT      Top 5 Posters:  #1 - GöLGe (5790)  posts    #2 - *CLeRiC* (4973)  posts    #3 - *Şefyazman* (4669)  posts    #4 - amonra (2851)  posts    #5 - Nergin (2847)  posts    Forum Status: Total Topic: 16012   Total Reply: 83646   Total Read: 9,853,117   
Latest Board Statics 2.0.0 © 2010 IBMafia

Page 1 of 1

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararına İtirazlar Karara itirazlarda nasıl bir yol izliyorsunuz. Rate Topic: ***** 1 Votes

#1 User is offline   Muhammet KÖSE 

• Yeni Uye
  • Group: Azimli Üye

Posted 01 February 2009 - 10:51 PM

Merhaba arkadaşlar benim sorum Sulh Ceza Mahkemesinde çalışan katip arkadaşlara

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itirazlarda Asliye Ceza Mahkemesine itiraz yolu açık olarak verilen kararlarda nasıl bir yol izliyorsunuz.
Mesela Kullandığınız bir defter varmı?
Asliye Ceza Mahkemesine nasıl bir kararla dosyayı gönderiyorsunuz.

Daha önce bir kaç itirazı temyiz defterine kaydetmiştim ama temyiz defteri sadece yargıtay yolu açık olan ve yargıtaya gönderilen dosyalar için geçerlidir ve ben bunda terettütte kaldım.
Bazı arkadaşlar ayrı bir temyiz defteri tutup ek karar yazarak Asliye Ceza Mahkemesine gönderiyorlarmış.
Bazılarıda Değişik iş kaydı yaparak gönderiyorlarmış ve muallakta kalan bir konu.
Çalıştığım Adliye küçük olduğu için bir yazı işleri müdürü var ve o da bana yardımcı olamadı.
Sulh ceza mahkemesindede tek çalıştığım için sizlere sormak istedim.
Yardımlarınız için şimdeden teşekkürler.

0

Page 1 of 1

Other Replies To This Topic

#2 User is offline   123231 

• Yeni Uye

Posted 02 February 2009 - 12:01 PM

verilen itiraz dilekçesi Asliye Ceza Mahkemesine sunulmak üzere verilmiş olması gerekir
ayrıca bildiğim kadarıyla itirazı herhangi bir deftere kayıt yapmana gerek yok
gelen itiraz dilekçesi ile birlikte dosyayı bir üst yazı ile itirazın değerlendirilmesi yönünde karar verilmek üzere Asliye Ceza mahkemesine göndermen gerekir
itiraz red olursa red kararının tarihi kesinleşme tarihi olur
kolay gelsin
0

#3 User is offline   Muhammet KÖSE 

• Yeni Uye

Posted 02 February 2009 - 01:23 PM

123231 arkadaşım teşekkürler
Asliye Ceza Mahkemesi hakimi dosyayı üst yazı ile gönderirsem incelemiyor.
Bir karar vermeniz gerekiyor diyor o yüzden sıkıntı yaşıyoruz.
0

#4 User is offline   erdinc 

• Yeni Uye

Posted 02 February 2009 - 09:50 PM

hükmün açıklanması kararları itiraza tabidir ancak CMK.nun 268/2 maddesi gereğince sulh ceza hakimi itiraz üzerine bir karar vermek zorundadır, itiraz üzerine kendine gelen dilekçeye alıp kararımda bir değişiklik yoktur deyip dosyayı ve itiraz dilekçesini bir değerlendirme yapmak üzere üst dereceli mahkeme olan asliye ceza mahkemesine göndermek gerekir, uygulamada genellikle ek kararla üst mahkemeye gönderilir üst mahkemede değişik işe kaydenip bir karar vermelidir
0

#5 User is offline   Muhammet KÖSE 

• Yeni Uye

Posted 02 February 2009 - 10:44 PM

@erdinc arkadaşım teşekkürler.

0

#6 User is offline   Nergin 

• Ustad
  • Group: Moderator
  • Interests:GEZMEK ARKADAŞ TOPLANTILARINA KATILMAK EŞİM VE ÇOCUKLARIMLA VAKİT GEÇİRMEK YEMEK YAPMAK

Posted 05 February 2009 - 09:15 PM

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması itiraza tabi

biz karar vermeyip ilgig Asliye Ceza veya Ağır ceza mahkemesine üst yazı ile göderiyoruz bugüne kadar karar yazın diyen olmadı onlarda itirazı değerlendirip dosyamızı bize iade ediyorlar
0

#7 User is offline   SeventyEight 

• Yeni Uye
  • Group: Kayitli Uyeler

Posted 06 February 2009 - 11:52 PM

Ben de Asliye Ceza'dayım, bizim HAGB kararlarına itirazlarda karar veriyoruz, yeniden değerlendiriliyor, zaten dilekçeler bize hitaben geliyor, bizden sonra Ağır Cezaya bizim kararla birlikte gönderiyoruz, Ağır Ceza değerlendiriyor.

Biz kararı değişik iş'ten veriyoruz, ben ek karar olması gerektiği inancındayım ama böyle yapıyoruz işte smile.gif
0

#8 User is offline   Muhammet KÖSE 

• Yeni Uye

Posted 05 March 2009 - 05:47 PM

arkadaşlar bu konu ile ilgili araştırmalarım sırasında Adalet Müfettişinden de yardım aldım. ve cevabı aynen size gönderiyorum.

"Sorunuza gelince mahkemeler iki şekilde karar verir
1- Kesin karar: Hüküm tarihinde kesinleşir kanun yollara başvurulamaz.
2- Nihai karar: Hüküm kesin olmayıp kanun yollarına açıktır kanun yolları da
2 çeşittir
a) İtiraz : üst mahkemeye gönderilir. "Ağır Ceza Mah. yapılan itirazlarda
Harçlar Kanunu 1 sayılı tablonun IV/a maddesi geriği itiraz harcı alınır"
İtiraz dosyaları tıpkı yetkisizlik görevsizlik kararlarında olduğu gibi
Muhabere üzerinden yapılır. Dolaysıyla muhabere defterine kaydedilerek
muhabere numarası alır ve durum esas defterine şerh (açıklama) yapılır.
b) Temyiz : İstinaf mahkemeleri henüz kurulmadığı için sadece yargıtaya
gider, temyiz dilekçesi temyiz defterine kaydedilerek temyiz numarası alır."

yazı metnini aynen kopyaladım isim belirtmedim arkadaşlar

0

#9 User is offline   nihat78 

• Yeni Uye

Posted 05 May 2009 - 09:48 AM

duruşma butonun altında dosyanın başka mahkemeye gönderilmesi butonundan şahsın nihai karara itirazı nedeniyle dosyanın üst mahkemeye gönderilmesi var burdan yapıldığını düşünüyorum ve burdan yapıyorum hiçte sorun olmuyor muhabere ekranından yapılmaz.
0

#10 User is offline   ab97230 

• Yeni Uye

Posted 28 September 2009 - 08:49 PM

Arkadaşlar...
HAGB hükmüne itiraz şu şekilde yol izlenir:
-Gelen dilekçe UYAP sistemi üzerinde şahsın nikai kararına itiraz dilekçesi olarak kaydedilir.
-İtiraz yerinde görülmediğinden bir karar vermek üzere gereğinin taktir ve ifası için dosyanın Asliye Ceza mahkemesi gönderilmesine kararı aynı esas üzerinde dosyanın başka mahkemeye gönderilmesi butonundan dosya Asliye Ceza Mahkemesine gönderilir.
-Asliye Ceza mahkemesince itirazı değişik iş üzerinde karar bağlayarak dosya tekrar Sulh Ceza mahkemesine gönderilir.
-Değişik iş kararı sanığa/ müdafiiye tebliğ 7 gün sonra edildikten sonra kesinleşme yapılır.
ARKADAŞLAR bir de;
Başka mahkemece UYAP'tan temyiz olarak gönderilen HAGB hükmü yine temyiz olarak kaydedilir.Daha sonra temyiz kararının reddi kararı verilerek yine dosya itiraz olarak ASCM'ye gönderilir.Kesinlikle temyiz olarak algılayarak YARGITAY'a göndermeyin.
BENİM BİLDİKLERİM BU ARKADAŞLAR BU DA SİZİNLE PAYLAŞTIM.
ÇOK İYİ ARAŞTIRMA YAPAN ARKADAŞLAR VAR İSE ÖĞRENELİM...
0

#11 User is offline   katip16487 

• Usta
  • Group: Usta

Posted 22 October 2009 - 09:04 AM

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına dair kararlar CMK'nun 231. maddesi uyarınca verilen kararlardır ve CMK'nun 231/12 maddesi uyarınca itiraz yolu açık kararlardandır.

CMK'nun itiraz ile ilgili 267. maddesinde hakim kararları ile kanunun gösterdiği hallerde mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilecektir denilmektedir.

CMK'nun 268/1 maddesi uyarınca itirazlar kararı veren mercie yapılmaktadır.
CMK'nun 268/2 maddesi uyarınca kararı veren merci itirazı yerinde görürse kararını düzeltecek, aksi halde en çok 3 gün içinde itirazı incelemeye yetkili mercie gönderecektir.
CMK'nun 268/3 maddesinde itirazları hangi mercilerin inceleyeği açıklanmıştır.
CMK'nun 271/2 maddesi uyarınca ise, itiraz mercii itirazı kabul etmesi halinde itiraz konusu hakkında da karar verecektir.

Öncelikle, CMK'nun 231. maddesi uyarınca verilen kararlarda hangi itiraz yolunun uygulanacağı hususunun tartışılması gerekir, burada mahkemenin vermiş olduğu karar nihai karardır ve üst mahkemece kaldırılmadığı sürece düzeltilemez veya değiştirilemez, çünkü karar hakimin dosya içeriğine ve tarafların beyanlarına göre kullanmış olduğu takdir yetkisini göstermektedir.

Şimdi gelelim itiraz üzerine yapılacak işlemin ne olacağına,
Kararına itiraz edilen mahkeme dosyayı bir üst yazıya bağlamak suretiyle itirazı incelemeye yetkili mercie gönderir, merci itiraz hakkında karar verir, itirazı reddederse dosyayı mahkemesine gönderir.

Nihai kararlara karşı yapılan itirazlar üzerine verilen kabul kararlarında, itirazi inceleyen merci hiçbir şekilde CMK'nun 271/2 maddesi hükmünü uygulayamaz, çünkü dosya kendisine ait bir dosya değildir, işte bu açıklamadan yola çıkmak suretiyle, HAGB'ye yapılan itirazların CMK'nun 231/12 maddesi uyarınca yapılmış olması ve kanun yolunun ise CMK'nun 268/3 maddesinde tanımlanması karşısında, mahkemenin nihai kararı ile ilgili herhangi bir ek karar veya değişik iş kararı vermeksizin, dosyayı kül halinde itirazı incelemeye yetkili mercie göndermesi gerekmektedir, tüm Türkiye'de uygulanan usul de budur.

Saygılarımla...

0

Share this topic:

Page 1 of 1

Fast Reply

2 User(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users

AOF Sorularını Sitemizden İndirebiliriz